Ekspressiivinen taideilmaisu

Aloitin ekspressiivisen taideterapian opinnot Inartes Instituutissa vuonna 2012 ja opiskelin alaa kaksi vuotta kahdessa eri jaksossa. Valmistuin taideterapeuttisen ryhmän ohjaajaksi vuonna 2015. Ryhmänohjausten ohessa olen jatkanut maalausharjoituksia ekspressiivisen taideilmaisu -menetelmän turvin, omaksi ilokseni ja luomisvoimaa ylläpitääkseni. Koska en ole taidemaalari, piirtäminen edellyttää omalle epämukavuusalueelleni menemistä. Sieltä palatessani olen piirun verran itseni ylittäneempi ja yllättyneempi.

Alla olevat maalaukset ovat syntyneet vuosien 2012-2024 aikana ja tavoitteenani on ollut vapautua kuvan tekemisen konventioista. Mietiskely – hiljentyminen, hidastaminen ja keskittyminen – värejä apuna käyttäen mahdollistaa ajatusten etäännyttämisen, epämääräisten emootioiden konkretisoinnin ja kaikkinensa selkeämmän olon. Maalaan kuvia silmät kiinni, ei-kirjoittavalla kädellä, mustetta valuttaen, valokuvia apuna käyttäen, ilman mallia, sormilla ja ruo’olla… mitä ikinä keksinkin. Valkoinen paperi rajaa alueen, jonka sisällä mitä tahansa voi tapahtua tai olla tapahtumatta.

Omakuva 2024
Omakuva 2024

 

Minä katsoin pinnan alle ja näin voimaa, vahvuutta ja selkeyttä. Selkeydestä minä pidin eniten, sillä olen taitava eksymään ja eksyttämään itseni. Sanat: vahva, vahvempi kuin koskaan ajattelit saivat sydämeni lämpiämään ja liikutuin. Katselin ympärilleni – ei kai kukaan huomaa kuinka minua ujostuttaa – ja kun käänsin katseen takaisin itseeni, näin yhdet kasvot, mutta kahdet ääriviivat. Yhtä viivaa seuratessani huomasin, että katse on olemassa. Toista viivaa seuratessani pääsin kauneuden ja ilon lähteelle. Tätäkö on parviäly, ajattelin. Tässä porukassa en voi eksyä kovinkaan pahasti.

– runo kuvaan annetuista lahjasanoista