Tarinamummo

Ohjasin kevään 2022 aikana kaksi taidetuokiota Seniorikotisäätiön hoivakoideissa työparinani huovutettu mummonukke. Samalla kun kerroin mummon tarinaa, osallistujat sylittelivät nuken kanssa. Mummo herätti osallistujissa voimakkaita tunteita: häntä halailtiin, häntä heijattiin ja hänelle laulettiin. Oli liikuttavaa nähdä, kuinka välittömiä tunnereaktioita nukke sai aikaan ihmisissä ja kuinka avoimesti ihmiset tunteitaan näyttivät. Erilaiset tunnetilat pitävät vanhankin ihmisen mielen hereillä ja vireessä.

Mummon tarinaan liittyi erilaisia aistimateriaaleja, kuten hevosen jouhia, lampaan villaa ja erilaisia tuoksuja, jotka tuntuivat, tuoksuivat ja näyttivät erityisiltä, hoivakotiarjesta poikkeavilta. Kaupunkilaisseniorit kyllä tunnistivat navetan tuoksut, vaikkei heillä välttämättä ollutkaan omakohtaisia kokemuksia maataloudesta. Eräskin rouva sovitteli hevosen jouhia poninhäntänsä paikalle, vaikkei muistanut, mistä eläimestä jouhet ovat peräisin. Vahvat aistimukset orientoivat osallistujia seuraavan vaiheen kuvalliseen työskentelyyn, joka toteutettiin akvarellikynien ja peitevärien avulla.

Tarinamummo-projekti toteutettiin osana Laurean, Metropolian ja Haaga-Helian Elossa! -hanketta, johon pääsin mukaan kesken kaiken ja sallimuksen seurauksena. Alla hankkeen myyntitilaisuuteen tehtailemamme video (kesto 3 min), jossa sanoitan ja kuvitan yllä kertomaani.

Syksyn 2022 työpajoissa tutkin liikkeen ja musiikin vaikutuksia ikäihmisten kuvalliseen ilmaisuun ja taidelähtöisten menetelmien vaikutuksia asukkaiden vointiin. Työparinani on tanssija-teologi Tiina Sara-aho.